Jordvarme

Flere og flere overvejer at få jordvarme. Vi vil her komme ind på fordele og ulemper, samt se på priser, og desuden undersøge for hvem det kan betale sig at investere i et jordvarmeanlæg.

Fordele ved jordvarme

Jordvarme er en forholdsvis billig opvarmingsform og samtidig er den meget miljøvenlig. Har du først investeret i et jordvarmeanlæg, så har du en fremtidssikret løsning, da jordvarme udnytter jordens varme. Når du har fået installeret jordvarme, så kan du få opvarmet din bolig og brugsvand til boligen.

Bruger du i dag gas, olie eller el som din primære opvarming, så vil du helt sikkert kunne spare penge ved at skifte til jordvarme.

Jordvarme er en af de større investeringer man kan foretage i hjemmet, men med en tilbagebetalingstid på 8-10 år, så kan det være en god investering. Især når man tænker på at jordvarmepumpen har en levetid på 20 år, og de nedgravede jordvarmeslanger en levetid på 50 år.

Ulemper ved jordvarme

Den største ulempe ved jordvarme er selve etableringen. For det første så er det en forholdsvis dyr investering, da prisen på et jordvarmeanlæg løber op i mere end 100.000 kr. Desuden kræver det at boligen er velisoleret, hvilket betyder at mange huse skal have isoleret og optimret på nogle områder i forbindelse med installationen.

Jordvarmeslangerne som skal graves ned i jorden kræver desuden et stort areal, gerne 300-400 m2.

Hvad koster jordvarme?

Prisen på et jordvarmeanlæg kan svinge lidt alt efter størrelsen på din bolig, og efter om der er specielle forhold på din grund.

Typiske jordvarme priser

140 m2
120.00 – 140.000 kr.
200 m2
130.000 – 160.000 kr.
250 m2
160.000 – 200.000 kr.

Hvordan virker jordvarme?

Et jordvarmeanlæg består af to prmære dele, det er erne jordvarmepumpe inde i huset, og så er det jordvarmeslangerne som ligger udenfor i jorden. Slangerne i jorden indeholder en væske som optager varme fra jorden. Når væsken i jordslangerne passere varmepumpe, så bliver varmen komprimeret, så den opnår en temperatur der kan bruges til at opvarme boligen og brugsvand.